Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)

Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) veya Automatic Identification System(AIS), gemilere ait kimlik ve seyir bilgilerinin diğer gemilere ve sahil istasyonlarına otomatik olarak iletilmesini sağlar.  Belirli yük ve tonaja sahip gemiler için zorunlu olmakla birlikte, askeri gemiler için isteğe bağlı olarak kullanılır.

Sistem; gemilerin konumu, hangi limandan çıkıp hangi limana gittiği, tahmini varış zamanı, sürati gibi bilgileri alıcı istasyonlara gönderir. OTS, denizlerdeki seyir emniyetine ve deniz güvenliğine önemli katkı sağlamakta, ülkelerin de denizleri takip etmesini kolaylaştırmaktadır. OTS kullanan gemiler, gerçeğe yakın zamanlı olarak internet üzerinde de kolaylıkla olarak takip edilebilmektedir.

OTS Otomatik Tanımlama Sistemi

Askeri gemiler genellikle sadece çevredeki gemileri izlemektedir. Kendi konumlarını genelde göndermezler. Fakat, ABD’nin donanmasında yaşanan kazalardan sonra yaptığı gibi, yoğun trafik olan yerlerde açmaları da mümkündür [1].

Elbette her sistemin olduğu gibi OTS’ sistemin bazı dejavantajları veya açıkları vardır. Örneğin deniz haydutları internet üzerinden gemileri takip edip faaliyetlerini bu bilgiye göre ayarlayabilmektedir [2].

Notlar ve Referanslar

[1] https://news.usni.org/2017/09/19/deadly-collisions-navy-will-broadcast-warship-locations-high-traffic-areas
[2] http://www.seatrade-maritime.com/news/asia/pirates-used-ais-tracking-app-to-identify-ship-to-hijack.html

 

1 thought on “Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)”

Leave a Comment